Moc kawy. Kofeina

Często umawiamy się z koleżankami na kawę chociaż ostatecznie pijemy herbatę. Zdarzyło mi się to kilka razy. W dodatku w rozmowie po spotkaniu, mówimy o nim “jak widziałyśmy się na kawie…”. Kubek czy filiżanka kawy bardzo mocno kojarzy się z miłym spotkaniem ponieważ… aromat kawy działa na pamięć, kawa zaczyna działać najsilniej po 2-3 godzinach czyli po spotkaniu.


Dobra kawa, świeżo mielona pozostawia na długo aromat w głowie. Gdybym miała zaproponować komuś pierwszą kawę w życiu – nigdy nie podałabym kawy rozpuszczalnej tylko i wyłącznie ziarna mielone w młynku. Aromat działa pobudzająco na zmysły i utrwala w pamięci wspomnienia. Jak to w powiedzonku: życie jest za krótkie na picie niedobrej kawy… Co daje kawie taką moc?

Kawa

Jest pozyskiwana z czerwonych owoców kawowca. Jest to wiecznie zielony krzew rosnący w strefie międzyzwrotnikowej. Ma właściwości lecznicze chociaż obecnie widnieje na liście najpopularniejszych używek.
Najbardziej cenionym składnikiem kawy jest kofeina. Wykorzystuje się ją w produkcji leków przeciwbólowych, na migreny, astmę czy pobudzających. Uznaje się, że 200 mg kofeiny to dawka lecznicza – to jest ok 4 kawy espresso, 2 filiżanki kawy mielonej. Kawa zwiera antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki a także wzmacniające mechanizmy obronne poprzez oczyszczenie z toksyn. Poziom przeciwutleniaczy zawartych w ziarnach – kwas chlorogenowy i kawowego, jest wyższy po wypaleniu kawy. Chronią one materiał genetyczny w komórkach, dzięki czemu mogą bronić przed niektórymi chorobami nowotworowymi. Kawa zaczyna działać już po kwadransie ale najmocniej oddziałuje po trzech godzinach. Czujemy się ożywieni, jaśniej myślimy. Dlatego po spotkaniu z przyjaciółką czuję przypływ energii i jasność umysłu… chociaż trochę to i jej zasługa bo wysłuchała 😉

____________________________________________________________________________

Coffea Arabica

Najpopularniejsza wśród kawoszy na całym świecie o głębokim bukiecie. Wywodzi się z terenów Etiopii oraz Jemenu. Obecnie uprawiana w Ameryce Środkowej, Południowej, Afryce, Azji i na wyspach. Wysokiej jakości ziarna otrzymuje się tylko poprzez uprawę na terenach górzystych od 1000 do 2500 m n.p.m. w temperaturze od 15 do 25 stopni Celsjusza, w żyznej glebie. Takie elementy na jak opady czy nasłonecznienie wpływają na aromat kawy – możemy wyczuć nuty kwiatowe, owocowe, korzenne a nawet czekoladowe. Arabica ma większą zawartość cukrów i tłuszczy, posiada 44 chromosomy, ma mniej kofeiny niż Robusta.

Coffea canephora

Robusta, kawa kongijska jest uprawiana jest na wysokości do 800 m n.p.m. w temperaturze 25-35 stopni Celsjusza w Wietnamie, Indiach, Indonezji, Brazylii. Posiada 22 chromosomy, jest bardziej odporna na drobnoustroje czy pasożyty od Arabiki. Zawiera dużo kofeiny. Osiąga nawet 10 metrów wysokości i jest bardziej wydajna w uprawie a co za tym idzie tańsza. Robusta ma mocny, lekko gorzkawy smak i mniejszy aromat niż Arabica.
Producenci kawy mieszają ziarna kawy dlatego każda kawa może smakować inaczej. Wymyślono mnóstwo przepisów na parzenie kawy. Sypana, rozpuszczalna czy z ekspresu – to nie jedyne sposoby na przyrządzenie napoju. Na rynku jest pełno dzbanków, kawiarek, filtrów, tygielków…

______________________________________________________________________________

Prócz kofeiny kawa zawiera jeszcze teofilinę i teobrominę. Wszystkie działają na układ nerwowy. Przyspieszają przepływ impulsów elektrycznych w mózgu. Przez co zwiększają pamięć krótkotrwałą, ułatwiają koncentrację. Ta trójka zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera. Osoby, które piją dużo kawy są chronione przed cukrzycą typu II. Kofeina obniża stężenie histaminy, substancji pojawiającej się w reakcjach alergicznych. Zmniejsza częstość ataków duszności w chorobie astmatycznej. Dzięki swojej zawartości kofeiny kawa wpływa również na wagę. Ma właściwości odchudzające związane z przyspieszeniem metabolizmu spalania tłuszczu w organizmie. Dzięki kawie wiemy jak działa kofeina, dlatego wielu producentów leków i suplementów dodaje go jako istotny składnik. Ostatnio na rynku pojawiły się suplementy na odchudzanie czy też na koncentrację, które zawierają jej sporo np. : Burn Active czy Brain Actives.

* Mit – kawa wypłukuje magnez z organizmu w związku z działaniem moczopędnym jednak sama jest źródłem magnezu, dostarcza go więcej niż wypłukuje więc nie ma się czym martwić.

Kawa i kofeina w kosmetykach:

  • poprawia mikrokrążenie w naczynkach krwionośnych
  • ma właściwości antybakteryjne
  • zawiera polifenole, które wstrzymują proces rozkładu witaminy C a przez to wygładzają cerę i działają przeciwzmarszczkowo
  • hamuje proces powstawania nowych komórek tłuszczowych
  • pobudza rozpad tłuszczy w tkance
  • zmniejsza widoczność cellulitu
  • stymuluje wzrost mieszków włosowych
  • ogranicza ich wypadanie
  • zmniejsza wrażliwość mieszków włosowych przed wpływem hormonów – zapobiega męskiemu łysieniu

Uwielbiam kawę

W restauracji wybieram Latte ale wszędzie indziej wolę prostą, świeżo mieloną, zalaną wodą. Aromat i zapach kawy przywołuje miłe wspomnienia. A Wy jaką kawę lubicie najbardziej?

Jeden komentarz

  1. Uwielbiam wszystkie rodzaje! życzę każdemu kawoszowi by miał okazję napić się jej we Włoszech 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *