Domowe sposoby na grypę żołądkową (jelitówkę)

Grypa żołądkowa tak zwana ( jelitówka) to nic innego, jak zakażenie układu pokarmowego wywołane przez różne drobnoustroje. Ze zwykłą grypą ma mało wspólnego, gdyż nie wywołuje ją wirus grypy. Najczęstszą przyczyną są rotawirusy, adeno- i norowirusy. Głównym niebezpieczeństwem jakie niesie ze sobą grypa jelitowa jest odwodnienie i zarażanie naszych bliskich przed tym mało przyjemnym schorzeniem. Co możemy zrobić gdy już zachorujemy?? Są liczne sposoby, które używane od wieków przez nasze babcie na pewno zminimalizuje chorobę.

Grypa jelitowa

 

Jak dochodzi do zarażenia grypą żołądkową?

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy  najbardziej narażeni na zachorowanie. Do zakażenia najczęściej dochodzi drogą pokarmową. Z tego względu w okresie gryp i przeziębień trzeba zadbać o prawidłową higienę, w tym o dokładne i częste mycie rąk. Możliwe jest również zakażenie drogą kropelkową oraz przez kontakt z przedmiotami, których wcześniej używała osoba chora. Najbardziej na zachorowanie narażone są dzieci i młodzież, gdyż w dużych skupiskach ludzkich infekcje przenoszą się błyskawicznie. Dokładnie myjemy warzywa i owoce, a spożywane mięso z bezpiecznego i sprawdzonego źródła.

Nawadnianie

Przy grypie jelitowej możemy doprowadzić nasz organizm do odwodnienia. Konsekwencją tego jest wypłukanie cennych elektrolitów, co z kolei może prowadzić do zaburzenia pracy układu krwionośnego, czy systemu mięśniowego. O tym, że doszło do odwodnienia, świadczyć będzie między innymi wygląd skóry oraz błon śluzowych. Zwykła woda mineralna będzie w tym przypadku najlepsza ponieważ jest mało inwazyjna. Osoba chora powinna pić przynajmniej 3 litry dziennie, najlepiej w małych dawkach, za to w bardzo niewielkich odstępach czasu.  Pozwoli to organizmowi być w pełni nawodnionym. Jeżeli efekty będą niezadowalające, skorzystać można z dostępnych w aptekach płynów nawadniających, pozwalających dodatkowo uzupełnić niedobory elektrolitów.

Zioła

Dolegliwości związane z grypą żołądkową powodują nie tylko odwodnienie, ale też silne podrażnienie błon śluzowych żołądka, jelit oraz przełyku, a nawet jamy ustnej.  Szeroka gama ziół pomaga doskonale załagodzić stany zapalne, przyspieszając gojenie się śluzówki oraz redukując objawy takie, jak ból czy skurcze brzucha. W grę wchodzi tu oczywiście rumianek-działa przeciwzapalnie i rozkurczowo, podbiał- łagodzi podrażnienia błon śluzowych, nagietek- uznana roślina lecznicza o działaniu przeciwzapalnym, czarny bez-  skutecznie zbija wysoka temperaturę.

Dieta

Z racji tego, że symptomy jelitówki mamy podobne do zwyklej grypy charakterystyczne jest też osłabienie apetytu. To wszystko razem sprawia, że podstawową strategią terapeutyczną w przypadku jelitówki pozostaje dieta. Jemy bardzo delikatnie. Zupki , które jemy powinny być robione na wodzie z małą ilością przypraw.

W przypadku grypy żołądkowej, biegunka i wymioty, choć uciążliwe, pełnią pożyteczną rolę, oczyszczając organizm z toksyn. W dawniejszych czasach, pacjenci ortodoksyjnie trzymający się sprawdzonych przez pokolenia domowych sposobów na jelitówkę, prowadzili 1-2 dniową głodówkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *